Vragen en antwoorden over vliegen | FAQ | Buitengewoon Reizen
nlende

Vliegen

Vragen en antwoorden over vliegen

Hier vind je de meest gestelde vragen van onze reizigers over alles omtrent vliegen.

Schade


Uiteraard worden er alle voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat je rolstoel voor, tijdens of na de vlucht beschadigd raakt. Wij verzoeken je daartoe alle losse onderdelen, zoals het zitkussen en de voetsteunen, mee te nemen in de handbagage (dit is extra toegestane handbagage!). Is dat niet mogelijk, dan kunnen losse onderdelen met tape vastgeplakt worden aan de rolstoel. De luchtvaartmaatschappijen vervoeren je rolstoel onverpakt of in de door jou aangeleverde verpakking.

Bij schade, vul ALTIJD een schadeformulier in op de luchthaven en claim deze schade altijd eerst bij de luchtvaartmaatschappij. Wanneer deze niet meewerkt dan kan dit in bepaalde gevallen bij je verzekeringsmaatschappij tot een bepaald bedrag.

Luchtvaartmaatschappijen hebben op elke luchthaven rolstoelen beschikbaar. Omdat deze ongeschikt zijn om door jezelf met de hand te worden voortbewogen, dient iemand van het grondpersoneel of een reisgenoot de stoel voor je te duwen. Voor vervoer tussen de gate en je stoel in het vliegtuig wordt een kleiner type rolstoel gebruikt.

Ter verhoging van de veiligheid en om redenen van privacy mogen passagiers met mobiliteitsbeperkingen het eerst aan boord gaan. Om dezelfde redenen wordt passagiers met mobiliteitsbeperkingen na aankomst op de plaats van bestemming verzocht het vliegtuig als laatste te verlaten. Bij een tussenlanding kan je verzocht worden om uit te stappen.


Baby's en zwangerschap


Een baby tot 2 jaar heeft geen recht op een eigen vliegtuigstoel.

Wel is het mogelijk om tegen betaling een vliegtuigstoel bij te boeken. Wil je hier meer informatie over? Neem dan via onze klantenservice pagina contact met ons op.

Bij een zwangerschap zonder enige complicaties mag je vliegen tot 36 weken zonder een doktersverklaring te overleggen. Vanaf 36 weken zwangerschap is vliegen niet meer toegestaan.

Bij een zwangerschap van een meerling mag je vliegen tot 34 weken zonder een doktersverklaring te overleggen. Vanaf 34 weken zwangerschap is vliegen niet meer toegestaan.

Bij een zwangerschap met complicaties is het altijd noodzakelijk dat je een doktersverklaring in het Nederlands of Engels kunt overleggen. Het is een vereiste dat deze verklaring binnen 7 dagen voor vertrek is uitgegeven. Vanaf 34 weken zwangerschap mag je niet meer vliegen.


Bagage


Veiligheid is belangrijk. Er wordt daarom gecontroleerd op het meenemen van gevaarlijke stoffen en voorwerpen die een gevaar kunnen vormen voor de passagiers, bemanning of de veiligheid van het vliegtuig.

Vloeistoffen en gels kunnen alleen in jouw handbagage mee onder de volgende voorwaarden:
Vloeistoffen en gels zitten in verpakkingen van maximaal 100 ml
Verpakte vloeistoffen en gels zitten in 1 doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje van maximaal 1 liter
Elke reiziger reist met maximaal 1 plastic 1-literzakje
Medicijnen en babyvoeding die nodig zijn tijdens de vlucht zijn toegestaan

Het is belangrijk dat je bij de handbagagecontrole het plastic zakje met de vloeistoffen en gels apart aanbiedt.

Op de luchthavens en in het vliegtuig kun je (tax free) inkopen doen. Vloeistoffen en gels die je na de ticket- en/of paspoortcontrole of in het vliegtuig hebt gekocht, worden verpakt en waar nodig verzegeld. Het zegel is 1 dag geldig. Wanneer je een overstap hebt, mag je het zegel niet verbreken tot je op jouw eindbestemming bent aangekomen

Over het algemeen is de maximale bagagevrijdom 20 kilo.

Voor Amerika en Canada geldt bij de meeste luchtvaartmaatschappijen een afwijkende regeling. De bagagevrijdom is dan meestal 23 kilo. Daarnaast mag je tussen de 5 en de 10 kilo handbagage meenemen. Het toegestane aantal kilo's (hand) bagage verschilt per luchtvaartmaatschappij en per boekingsklasse. Het formaat van de hand-bagagetas mag niet groter zijn dan 55 cm bij 35 cm bij 25 cm. Houdt er rekening mee dat een luchtvaartmaatschappij altijd de bagageregeling kan aanpassen. Informeer daarom bij ons of bezoek de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

Neem je afwijkende bagage mee, dan kun je dit aangeven tijdens de boeking Hieronder vind je een kleine opsomming van afwijkende bagage die je kunt meenemen:

Duikuitrusting
Fiets
Golfuitrusting
Kite, waveboard of wakeboard
Muziekinstrumenten
Surfplank
Visuitrusting

Wanneer je bijzondere bagage meeneemt, dan is het noodzakelijk dat je dit aan ons doorgeeft. Wij melden jouw bijzondere bagage dan voor je aan voor de transfer. Houd er rekening mee dat jouw bijzondere bagage niet altijd zomaar mee kan in de normale transfer. Soms worden er extra kosten gerekend voor het meebrengen van bijzondere bagage in de standaard transfer. In andere gevallen is het mogelijk dat er een speciale transfer moet worden aangevraagd. Hier kunnen kosten voor gelden. Wanneer je jouw bijzondere bagage bij ons aanmeldt, bekijken wij de mogelijkheden voor je.

Ja, dit is mogelijk. Dit is per luchtvaartmaatschappij verschillend.

Wanneer je medische bagage meeneemt in de handbagage hoeft dit van te voren niet te worden aangemeld, tenzij dit een medisch apparaat betreft. Een medische verklaring is voldoende. De medische handbagage valt onder de standaard bagage vrijdom voor handbagage van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Vlieg je met Transavia, dan mag jouw handbagage nooit meer wegen dan 10kg.

Wij melden jouw medische bagage dan aan bij de luchtvaartmaatschappij. Hiervoor ontvangen wij graag de volgende informatie:

Hoeveel kilo’s neem je mee?
Wat is het?
Wat zijn de afmetingen van de eventuele extra koffer?

De medische ruimbagage mag maximaal 15 kilo wegen (bovenop de door jou bijgeboekte kilo’s).


Inchecken


Het is belangrijk dat je minimaal 2,5 uur voor vertrek aanwezig bent op de luchthaven. Dit zodat je voldoende tijd hebt om in te checken, door de douanecontrole te gaan en naar jouw gate te lopen.

Let op! In verband met de drukte op de luchthavens adviseren wij je in de zomervakantie minimaal 3 uur van te voren op de luchthaven aanwezig te zijn.

Op de luchthavens wordt via monitoren aangegeven bij welke balies je kunt inchecken.

Wanneer je jouw vlucht hebt gemist, heb je geen recht op restitutie.

Houd er rekening mee dat, wanneer je vliegt met Easyjet, het verplicht is om online in te checken voor jouw vlucht. Zes dagen voor jouw vlucht informeren wij jou hierover per mail.

Online inchecken kun je o.a. doen als je met Transavia, Brussels Airlines, Corendon vliegt. Voor de meeste andere maatschappijen kan zowel vooraf als op de luchthaven inchecken. Let op: als je assistentie nodig hebt, kan je bijna altijd alleen maar op de luchthaven inchecken.

Nee, dit is helaas niet mogelijk. Je kunt alleen online inchecken voor de heenvlucht.

De airlines adviseren om altijd minimaal 2,5 uur van tevoren op de luchthaven aanwezig te zijn. Bij intercontinentale vluchten 3 uur voor vertrek. Het kan erg druk zijn bij de incheckbalies en als je op tijd aanwezig bent, weet je zeker dat alles soepel verloopt.


Overige vragen over vluchten


Luchtvaartmaatschappijen hebben het recht je te weigeren indien de naam in het vliegticket niet overeenkomt met de naam in je paspoort. Daarvoor is het essentieel dat wij je persoonsgegevens (eerste voornaam volgens paspoort, volledige achternaam, bij vrouwen de meisjesnaam, correcte geboortedatum) kloppend ontvangen. Voor de kosten van het eventueel opnieuw moeten uitschrijven van vliegtickets of het wijzigen van persoonsgegevens zijn wij niet aansprakelijk. Deze kosten zijn voor de passagier.

De juiste vluchttijden staan in je reisbescheiden. Om de kans op wijzigingen in vluchttijden zo klein mogelijk te houden, sturen wij pas kort voor vertrek (ongeveer 10 tot 7 dagen) de reisbescheiden met de definitieve vliegtijden. Het kan voorkomen dat er kort voor vertrek of zelfs tijdens de vakantie nog wijzigingen worden doorgevoerd in het vluchtschema. Verder kan het voorkomen dat je op de dag van aankomst laat arriveert, terwijl je op de dag van vertrek al weer vroeg moet vertrekken.
Dit valt helaas buiten onze invloed en wij kunnen hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Op alle vluchten die wij aanbieden zijn de maaltijden en drankjes niet inbegrepen. Aan boord kun je tegen betaling een keuze maken uit diverse snacks, broodjes en dranken.

Houd er rekening mee dat het bij airlines bijna niet meer mogelijk is te betalen met cash of pin. Vaak is alleen een creditcard betaling mogelijk aan boord. Bij Transavia is het wel mogelijk om naast creditcard met cash of pin te betalen.

Voor een aantal bestemmingen is het mogelijk om vanaf een regionale luchthaven te vliegen. Je kunt dit terug vinden op de accommodatiepagina van jouw vakantie door te klikken op het tabblad 'vlucht'.

Ook kun je in de prijstabel kiezen voor vertrek vanaf een specifieke regionale luchthaven. De getoonde data zijn dan van toepassing voor de door jou gekozen luchthaven.

Voor de luchtvaartmaatschappij is het van belang om te weten of je zelfstandig kunt lopen, trap kunt lopen of helemaal niet kunt lopen. Meld dit duidelijk bij je boeking. Op basis van deze informatie wordt voor de juiste begeleiding op de luchthaven gezorgd. Ook adviseren wij je om 2,5 uur voor vertrek in te checken zodat je voldoende tijd hebt om de rolstoel rijklaar te maken.

Wanneer je ervoor kiest zelf naar de gate te rijden, dan dien je dat van te voren bij de reservering aan te geven. De rolstoel wordt in dat geval bij de incheckbalie als reisbagage geregistreerd en bij de gate in het laadruim van het vliegtuig gezet.